E330: Citric acid

Лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб.

Лимонената киселина е съединение, което се намира във всеки жив организъм, тъй като е част от ключовите метаболитни пътища във всички клетки на тялото. В големи концентрации се намира в цитрусови плодове, киви, ягоди и много други плодове. В търговската мрежа се получава чрез ферментация на меласа с плесен Aspergillus niger.

Лимонената киселина има много функции – тя подобрява дейността на много антиоксиданти, но не е антиоксидант, сама по себе си. Тя се използва главно като регулатор на киселинността, както и в съединения за аромат. Тя увеличава силата на гела в мармалади и намалява ензимното покафеняване в плодове и плодови продукти. Ползва се в широка гама от продукти.

Странични ефекти: Лимонената киселина е нормална съставна част на клетките на тялото и се разграждат и усвояват от организма без странични ефекти. Псевдо-алергични реакции (непоносимост) са съобщавани, но те са много редки. Хората с такава непоносимост, трябва да избягват всички меки плодове и плодове и продукти, направени от него. Тя не причинява рак. Лимонената киселина не предизвиква алергични реакции при хора, които са алергични към портокали и цитрусови плодове, тъй като той е направени от захар, а не плодове.